Boldog Iskola, Boldogságórák

Boldog Iskola, Boldogságórák

Mit jelent a Boldog Iskola cím? Mi a Boldogságóra program lényege?

Egészségfejlesztő iskolaként a lelki egészség megőrzését nagyon fontosnak tartjuk. Ezért veszünk részt a Boldog Iskola programban.

Illésné Kun Hajnalka tanítónő honlapunkon is rendszeresen beszámol osztálya boldogságóráiról, de más osztályaink is alkalmazzák a programot.

A Jobb Veled a Világ Alapítvány „Boldog Iskola” cím elnyerésére meghirdetett pályázatának célja: a pozitív pszichológia kutatásainak eredményeire építve és annak módszereit alkalmazva a gyerekek csoportosan és egyénileg ismerjék meg a boldogság fő összetevőit.

A Boldogságóra program a tanév minden hónapjában olyan témát jár körül, mely segíti és támogatja a gyerekeket a hétköznapi problémákkal való megküzdésben, és a folyamatos önismereti fejlesztéssel és boldogságérzetet fokozó technikák bemutatásával személyes, lelki egészségüket is tápláló kompetenciáikat fejleszti.

A teljes program 10 egymásra épülő témából áll, amelyek fokról fokra ismertetik meg a boldogság különböző összetevőit, feltételeit.  Az egyes témakörök sorrendben:

  1. A hála gyakorlása
  2. Az optimizmus gyakorlása
  3. Társas kapcsolatok ápolása
  4. Boldogító jócselekedetek
  5. Célok kitűzése és elérése
  6. Megküzdési stratégiák
  7. Apró örömök élvezete
  8. A megbocsátás gyakorlása
  9. Testmozgás
  10. Fenntartható boldogság

Az eredmény: optimista, magabiztos és kitartó iskolások, akik megoldandó feladatként kezelik a mindennapi kihívásokat, észreveszik az élet szépségeit, az örömteli pillanatokat, és boldog, határozott, pozitív énképpel rendelkező iskolássá, majd felnőtté válnak.

Pályázatok