Boldog Iskola

Boldog Iskola

2019/2020

A 2019/2020-as tanévben tanévben ismét elnyertük a Boldog Iskola címet. Az oklevelet egy nagyszabású rendezvény keretében a Budapesti Kongresszusi Központban adták át.

"Iskolánkban 3 éve zajlanak Boldogságórák. Nagyon kedvelik a gyerekek. Hasznosságát és szükségességét komoly tudományos kutatások támasztják alá. Boldogságfokozó technikák elsajátításával próbáljuk a gyermekek pozitív életszemléletét megalapozni, mely segítségével hozzájárulhatunk a testi-lelki egészségükhöz. Megtanulnak egymásra figyelni, egymást segíteni, együttműködni, mely a mai elidegenült, rohanó világunkban egyre inkább háttérbe szorul. Az órák központjában a beszélgetés, a közös éneklés, a játék és a rajzolás áll. A gyermekeknek és a pedagógusoknak ezek a közös alkalmak mindig nagy örömet jelentenek.

A program 10 havi lebontásban 10 különböző témát ölel fel, mint pl. a hála, az optimizmus, a célok keresése, a testmozgás, stb.

Iskolánk egészségfejlesztő programjába tökéletesen illeszkedik. 

Hiszem, ha időnként egy ember gondolkodását segítjük pozitív irányba terelni, már megéri a fáradozás."

                                                                                                            Illésné Kun Hajnalka

Szeptember:

Az 1.a osztályosok Boldogságóráinak szeptemberi témája a hála volt. Megfestettek tenyerükből egy hálaképet, mely az összetartozásunkat jelképezi. Hálavirágokat készítettek a családnak, a szirmaikra ráírták, hogy kinek miért tartoznak hálával.

Október:

Az 1.a osztályban a Boldogságóra program 2. havi témája "Az optimizmus gyakorlása" volt. Sokat beszélgettek erről a látásmódról. Elkészítették Szomorú Szilárdot és Boldog Blankát. Bemutatták mindkettőt mimikával, testtartással, gesztusokkal. Majd megpróbálták egymást felvidítani szavak nélkül. Ez egészen jól sikerült. :-) Feldolgozták a témát Bezzeg Andrea: Tódi törpe varázsszemüvege című meséjével. A mese nyomán elkészítették a varázsszemüveget, amit alkalmaztak negatív helyzetekben.

November:

"November a társas kapcsolatok hónapja. Nagyon sokat beszélgettünk a barátságról, a jó közösségről. Barátság karkötőt készítettek a gyerekek, amit nagy izgalommal kötöttek fel egymás kezére.

Barátság ujjlenyomatokat gyűjtöttek társaiktól, amiből aztán figurákat rajzoltak. Boldogan nyomták egymás lapjaira a barátság jelét. 

Kapcsolataikat az óvónőikkel is ápoltuk. Ajándék kövecskéket festettek nekik emlékül. 

Sok boldog pillanatot éltünk át közösen."

December:

"December a jó cselekedetek hónapja. Ebben az osztályban se eleje, se vége ennek a témának-hónaptól függetlenül. A képek magukért beszélnek. Közös osztálydíszítés, színházlátogatás, szülők rengeteg adakozása az osztálynak, bemutató a szlovén testvériskolának, karácsonyvárás, számtalan beszélgetés a szeretetről, ajándékkészítés, stb... 

Boldog vagyok, hogy ezeket átélhetem velük!"

Január:

"Januári témánk a Célok kitűzése és elérése volt. Rengeteget beszélgettünk arról, hogy ki mire vágyik, mik a céljai. Hogyan lehet elérni? Feldolgoztuk Bezzeg Andrea Boldogvár című meséjét. Ennek kapcsán megbeszéltük, milyen jó érzés, ha valami sikerül. S mit is jelent a boldogság.

Jó volt hallani, hogy mennyi céljuk van, s megbeszéltük a hozzá vezető út lépéseit. Emlitették még a téli madáretetést is, mint januári cél, feladat. Megépitették álmaik otthonát. Itt megbeszéltük, hogy mi is az  álom és a vágy.  Mivel betegek voltunk hosszabb ideig, arra is vágyakoztak, hogy mielőbb felépüljünk, kedves rajzokat készitettek nekünk! Sokat meséltek vágyaikról, s az örömről, ha valami megvalósul. Céljaik között szerepel, hogy le tudják írni a nevüket, megtanuljanak úszni, cipőt kötni, olvasni,... De vannak hosszabb távú céljaik is.

Kívánom, hogy elérjék ezeket!"

Február:

"Februári témánk a "Megküzdési stratégiák" volt. A témát az Aranykulcs című mese feldolgozásával indítottuk. Sokat beszélgettünk a célokról és a hozzá kapcsolódó feladatokról. Kiszínezték a mese főhősét: a királylány és a sárkány képét. Sokat beszélgettünk az érzelmeinkről, utunk során miket élünk át, mit érzünk közben. Játékból égig érő paszulyt építettek kockákból közösen együttműködve. Gyakorló kistanítók dlgoztak nálunk,  segítettük munkájukat. Házi versmondó versenyt rendeztünk, megküzdöttünk félelmünkkel, legyőztük félelmeinket. Felléptünk a Boldogság Várához vezető 6. lépcsőfokra. Sok szép pillanatot éltünk át együtt."

                                                                  Illésné Kun Hajnalka

Március:

Március 20. a Boldogság Világnapja. Az 1.a osztályosok a távoktatásban mesével és rajzokkal ünnepeltek.

Illésné Kun Hajnalka tanítónő beszámolója:

"Nem is lehetne aktuálisabb téma ebben a hónapban más, mint az “apró örömök élvezete”! Boldogságóráink lényege pont ebben rejlik: minden pici szépet, jót meglátni, az apró dolgoknak örülni! Sajnos soha nem gondolt időszak következett el életünkbe. Betegségek miatt elhagytuk iskolánkat, otthon folytatjuk munkánkat. Büszke vagyok az osztályomra, hihetetlen mennyiségű szeretetet, üzenetet, rajzot, videót küldenek nekem naponta. Megtartottuk otthoni körülmények között, de „együtt” március 20-án a Boldogság Világnapját, amit felkerült a boldogságóra faceebook csoportba is még aznap. Feldolgoztuk családi segítséggel a Boldogság kék madara című mesét, ehhez gyönyörű illusztrációk születtek. Gyertyát gyújtottunk este az ablakba az összetartozás jegyében. Megható volt a sok  fénylő gyertyás képet látni, miközben egymásra gondoltunk. Csatlakoztunk a hála jegyében a piros szív készítéshez, amik kikerültek a gyerekek ablakaiba, megköszönvén az orvosok, boltosok, ápolók, mentősök, stb munkáit. Én ide sorolom az otthon maradt gyerekeket is, akik e nehéz helyzetben helytállnak korukat meghazudtolva. Köszönet jár az őt és minket támogató szülőknek is! Most van a legnagyobb szükség egymásra, a segítő társakra. Hálás vagyok tanítványaimnak, családjainak és ennek a programnak, melyből mindannyian töltekezünk! „Jobb veled a világ!”
Mindezek mellett apró örömeink voltak még márciusban:

  • megünnepeltük az osztályban a nemzeti ünnepünket
  • nőnapra ajándékot készítettünk
  • sikeresen szerepeltünk a versmondó versenyen
  • feldíszítettük tavaszra a termünket
  • színházban voltunk közösen"

Kapcsolódó galéria

Az 1.a osztályosok márciusi boldogságórái

A Boldogság Világnapja

1.a februári boldogságórák

1.a januári boldogságórák

1.a decemberi boldogságórák

1.a novemberi boldogságórák

1.a októberi boldogságórák

1.a szeptemberi boldogságórák

Boldog Iskola 2019/2020 díjátadó

Pályázatok

Boldog Iskola