Szeptemberi boldogságórák az 1.a-ban

Szeptemberi boldogságórák az 1.a-ban

"A hála a nemes lélek jele.” (Aiszóposz)

A boldogságórák szeptemberi témája: a hála gyakorlása. Illésné Kun Hajnalka tanítónő beszámolója:

Idén 10 éves a Boldogságóra Program.

Én az iskolánkban hivatalosan 5. éve pályázom sikeresen a Boldog Iskola címre, de már előtte is foglalkoztam vele.

A szeptember hónap a megérkezésről, az elindulásról, a közösségépítésről és a hála gyakorlásáról szól a boldogságórákon. A hála rendszeres gyakorlása nagymértékben növeli örömérzetünket, hiszen segít abban, hogy a minket körülvevő pozitív dolgokat kiemeljük.

A hála jótékony hatásait bárki élvezheti kis tudatossággal. Érezhetjük mások irányában, tetteik, szívességeik, segítségük miatt, és megpróbálhatjuk mindennap végigvenni, mi mindenért lehetünk hálásak. Magáért az életünkért, az egészségünkért, vagy ha épp betegek vagyunk, akkor azért, hogy van bennünk erő kitartani. Hálásak lehetünk a legapróbb dolgokért is, akár azért, hogy még nyitva volt a bolt, mire odaértünk. Ha tisztában vagyunk azzal, milyen sok jó vesz körül, és ezért meg tudjuk fogalmazni a hálánkat, boldogabb emberek lehetünk. Fontos, hogy meglássuk a jót, és szabadon engedjük az adott dolog kapcsán ébredő gyógyító, pozitív érzéseinket.

A lelkész és pszichológus Gyökössy Endre szerint a napi hálaadás nem más, mint „egy csepp egészség minden napra”.

A hálaadás jó hatásai:

 • A hálaadás lehetővé teszi számunkra, hogy értékeljük a jelent, ez felerősíti a pozitív érzelmeket.
 • A hálaadás blokkolja a mérgező, romboló hatású, negatív érzelmeket, mint például az irigység, a harag, a neheztelés, az önsajnálat.
 • Kutatások szerint a hálaadás képes csökkenteni a depressziós időszakok gyakoriságát és időtartamát.
 • A hálás emberek jobban tűrik a stresszt, mivel átértékelik, átkeretezik a negatív életeseményeket, és ezáltal csökken a stressz és a tartós szorongás.
 • A hálás embereknek magasabb az önbecsülése.

Az új első osztályomban is bevezettem a Boldogságórákat, egyelőre cseppekben. Tudatosan próbálom a jót, az örömöt megláttatni velük.

 1. Mivel csodálatos szeptemberünk volt, lerajzolták a meseszép őszt rajzórán, kellemes beszélgetés közepette az évszak szépségeiről, az élményekről.
 2. Szeptember 21-én megtartottuk a Hála Világnapját. Szívecskében rajzoltak egyik családtagjuknak a hálájuk jeléül.
 3. Megbeszéltük, mennyi mindenért lehetünk a szüleinknek hálásak, hogyan mutathatjuk ki szeretetünket, köszönetünket. Ragyogó szemmel várták a szülőket, hogy azonnal átadhassák a kis ajándékukat.
 4. Elkészítettük puzzle rajzokból az ÖSSZETARTOZUNK tablót, hisz most alakul közösségünk, ami nagyon fontos lesz hosszú éveken át az életünkben.
 5. Sokat beszélgettünk az oviról, mit tanultak, mit kaptak ott. Le is rajzolták az ovit és az iskolát. Közben sokat beszélgettünk, hol miért lehetünk hálásak.
 6. Surdon az óvodában csodálatos Tökfesztiválon vehettünk részt, ami hatalmas élmény volt, az első közös kimozdulásunk. Hálásak vagyunk ezért a napért.

Alakul közösségünk egy támogató szülői csapattal, a gyermekek gondolkodását és látásmódját pedig megpróbáljuk tudatosan pozitív irányba fordítani.

Kapcsolódó galéria

Szeptemberi boldogságórák az 1.a-ban

Pályázatok