Októberi boldogságórák a 4.a-ban

Októberi boldogságórák a 4.a-ban

A boldogságórák októberi témája az optimizmus gyakorlása volt.

Ilésné Kun Hajnalka tanítónő beszámolója:

Az optimizmus gyakorlása – ízelítő az elméletből

Miért éri meg optimistának lennünk? Mint tudjuk, a gondolataink és érzéseink erősen hatnak az elégedettségünkre, a sikerességünkre és a boldogságunkra. Az optimizmussal foglalkozó kutatások szerint ez a beállítódás életünk számos pozitív eseményével is kapcsolatba hozható.

Figyelemreméltó tény, hogy a nehezebb élethelyzetekkel is képes megküzdeni az, aki optimista. Ehhez fontos, hogy azonosítsuk be a ránk jellemző hozzáállást és tudatosítsuk az optimizmus jelentőségét! Ahogyan az egyes helyzetekről vagy emberekről gondolkodunk, az kihat a megközelítésmódunkra is: ha pozitívan vélekedünk, akkor jó irányba fordíthatjuk az eseményeket.

Az optimizmus hatása megjelenik a gondolkodásmódban, az érzelmek átélésében és hétköznapi cselekvésekben. Közvetlen hatásként kiemelhetjük a teljesítmény fokozódását, még olyan körülmények között is, amikor sok a stressz, téthelyzetben vagyunk és az elért eredmény fontos a jövőnkre nézve.

A hónap során rendkívül sok irányból közelítettük meg a témát, különböző boldogságfokozó technika segítségével:

1. Nagyon sokat BESZÉLGETTÜNK az optimizmusról.

2. A hozzá kapcsolódó gondolatokat SZÓFELHŐben jelenítettük meg sok-sok magyarázat keretében.

3. REJTVÉNYt is oldottunk meg az optimizmus betűi segítségével játékosan.

4. Naplementét FESTETTÜNK, hogy tudatosan fókuszáljunk a csodára és ne az elmúlásra. Mindig keressük a szépet, lássuk meg azt!

5. ÖNISMERETI KÁRTYAJÁTÉKot játszottunk, mely segítségével sok pozitív élményt meséltünk el egymásnak. Ez nagyon tetszett a gyerekeknek. Többször meg kellett ismételni.

6. Kedvenc témánk a Balaton, a nyár. Tokody Klára új balatoni mondagyűjteményéhez ILLUSZTRÁCIÓT festettünk, s szép helyezést értünk el ezen a pályázaton.

7. Mivel nagyon kevés idő jut a játékra, többször megpróbáltunk időt szakítani KÖZÖS VÁRÉPÍTÉSre és egyéb játékokra. Ez mindig sok pozitív élményt jelent számunkra.

8. Különböző SZITUÁCIÓS JÁTÉKOT, helyzetet játszottunk el. S megkerestük ugyannak a dolognak a negatív illetve a pozitív kimenetelét. Nagyon érdekes volt, hogy milyen egyszerű lehet ugyanabból a probémából jól is kijönni a rossz helyett… Közösen kerestünk sok jó megoldást egy élethelyzetre.

9. Részt vettünk a GYÖNYBAGOLY alapítvány interaktív előadásán a könyvtárban. Sok érdekes dolgot tudtunk meg, majd közösen odúkat és rovarhotelt helyeztünk ki a kertbe. Nagyon tetszett a gyerekeknek, kíváncsian várják a kis „lakókat”.

10. Közösen hatalmas plakátot készítettünk:”A szeles város”-címmel. Hatalmas élmény volt megalkotni saját városunkat, s egy szeles napot is vidámmá varázsolni. Nagyon mutatós és vidám óriási munka született.

11. Együtt örültünk társunk sok-sok kupájának és díjának. BÜSZKÉK vagyunk egymásra, örömmel hallgatjuk a versenyekről szóló élményeket és a hozzá vezető utat.

Mindennapi életünkbe megpróbáljuk becsempészni a tudatos boldogságkeresést, meglelni a szépet, a jót, észrevenni minden apró pozitív dolgot és együtt tölteni sok örömteli percet. Ez kovácsol minket egy csapattá, ahol jól lenni.

Kapcsolódó galéria

Októberi boldogságórák a 4.a-ban

Pályázatok