Májusi boldogságórák a 4.a-ban

Májusi boldogságórák a 4.a-ban

Májusi témájuk a testmozgás fontossága volt.

Illésné Kun Hajnalka tanítónő összeállítása:

Testmozgás és a stressz

Megfigyeltük már valaha, hogyan reagál a testünk, ha stresszhelyzet ér minket? Izmainkban feszültség keletkezik, különösen az arcizmaink, a nyakunk és a vállunk van kitéve az effajta merevségnek, és mindezek hosszantartó, kínzó hát, illetve nyakfájáshoz vezethetnek, valamint lüktető fejfájáshoz. Szorít a mellkasunk, felszökik a pulzusunk, izomgörcseink keletkeznek, álmatlanság, gyomorégés, hasfájdalom, hasmenés  is jelentkezhet. Az ezeket a tüneteket kísérő aggodalom és kényelmetlenség további stresszhez vezethet így egy ördögi kört kialakítva.

A sportolás egy nagyon hatásos eszköz ebből a körből való kitöréshez. A testmozgás segít megszabadulni a feszültségtől és ellazítja az izmokat. Mivel a test és az agy közeli kapcsolatban állnak egymással, ha testünk ellazul, úgy mi is megnyugszunk, megszabadulunk a feszültségtől.

Testmozgás és az ADHD (figyelemzavar, hiperaktivitás zavar)

A rendszeres testmozgás az egyik legkönnyebb és egyben leghatékonyabb eszköze is az ADHD (figyelemzavar, hiperaktivitás) tüneteinek enyhítésére, valamint a koncentráció, a memória, és a hangulat javítására egyaránt.  Ezáltal a testmozgás ugyanazt a hatást éri el, mint az ADHD-ra felírt gyógyszerek.

Rendszeres, tudatos testmozgással bizonyítható módon, hatékonyan kezelhetők a komoly mentális problémák is.

A rendszeres testmozgás további előnyös hatásai

Ha nem szenvedünk semmilyen mentális problémától sem, a rendszeres testmozgás akkor is számtalan olyan jótékony hatással bír, amelyek miatt érdemes azt rendszeresen gyakorolnunk. Jobb lesz a hangulatunk, a kisugárzásunk és sokkal kiegyensúlyozottabbá válhatunk.

A sportolás hozzájárul az élesebb memóriához, a tisztább gondolkodáshoz, a nagyobb önbecsüléshez, a pihentetőbb alváshoz, lendületességhez, rugalmassághoz. Számtalan olyan hatást érhetünk el vele, ami megóv attól, hogy rosszabb élethelyzetünkben alkoholhoz és egyéb tudatmódosító szerekhez akarjunk fordulni.

Learatni a rendszeres testmozgás okozta pozitív következményeket sokkal könnyebb, mint gondolnánk

Nincs szükség rá, hogy órákat töltsünk az edzőteremben, hogy minden nap maratoni távokat fussunk.Minél többet edzünk, annál több energiánk lesz, és így egyre inkább növelhetjük edzésidőnket is. A lényeg, hogy törekedjünk a rendszerességre, ha életformánkká válik a sport és fontos része lesz mindennapjainknak akkor egyre több időt szánhatunk rá, és egyre többféle mozgásformát is kipróbálhatunk, és higgyük el, hamar élvezhetjük a befektetett munka gyümölcsét.

Amikor nehéz időszakát éljük életünknek, sok olyan negatív érzés lenghet körül bennünket, amelyek mind megnehezítik, hogy rászánjuk magunkat a sportolásra. Azonban, ha végre rászántuk magunkat, akkor nagyon hamar érezhetjük, hogy milyen jól tettük, hiszen ez a sok negatív érzés átfordul, és azonnal más szemszögből szemlélhetjük életünket. Ha kimerültek vagyunk, fájnak az izmaink és reménytelennek érezzük magunkat, nagyon sokat segíthet a sport. Egy alapos bemelegítés utáni, könnyű kényelmes edzés rövid időn belül helyre rázhat bennünket mind mentálisan, mind fizikailag.

Ezzel a témával foglalkoztunk egész hónapban. A téma könnyed és egyben közkedvelt is.

1. Szófelhőbe gyűjtöttük a sporttal kapcsolatos gondolatokat. Bizony 3 tábla nem volt elég hozzá. Szóban folytattuk a beszélgetést a témáról. Az osztályban szinte kivétel nélkül mindenki sportol, rengeteg pozitív élmény fűződik hozzá. Mindennapjainkban is sokat mesélünk egymásnak az edzésekről , az eredményekről és az örömökről.

2.  Legalább két órán át beszélgettünk a KEDVENC SPORTOM és a KEDVENC SPORTOLÓM témáról. Ez megint végtelen... Csak úgy csillogtak a szemek!  :-) Meséltek, meséltek a sok edzésről, a sok küzdelemről, a sokféle sportágukról és az elért eredményeikről.

3. Az olvasókönyveben kiemelten foglalkoztunk az alábbi olvasmányok célzott feldolgozásával:

  • Olimpia
  • Az aranycsapat
  • Sportszerűség
  • Sportágválasztó

Volt olyan, amelyiket külön a gyerekek kérték, hogy mielőbb olvassuk el. Sok új információt tanultak ezekből, de rengeteg tudással rendelkeztek már - különösen a foci terén.

4. Hatalmas plakátokat készítettek csoportokban órákon át sport témában. Nagyon inspirálta őket ez a közös feladat. Megnéztük egymásét és jó játék volt kitalálni, ki melyik részt rajzolta / írta. Természetesen egyből tudtuk...

5. Kiemelten, tudatosan próbáltunk a szabadtéri sportolásra ebben a hónapban, végre a szép időben több időt fordítani. Sajnos 4. osztályban már kevés a szabadidő.

Öröm volt látni, hogy már maga a beszélgetés, a rajzolás, az olvasás a sportról mennyi boldogságot okoz. Mennyi pozitív élményt juttat a gyerekek eszébe. S látni, hogy még a nehezebben kezelhető gyerekeknek is mekkora szükség van a gyógyító erejére.

Tartalmas és örömteli témát zártunk le ebben a hónapban is.

Kapcsolódó galéria

Májusi boldogságórák a 4.a-ban

Pályázatok