Körtúra a Vendvidék szívében

Körtúra a Vendvidék szívében

A téli túráról a szervező, Koroknai Tibor tanár, az 5.b osztályfőnöke számolt be >>>

2023 szeptemberében elhatároztuk, hogy a tél kezdetén egy gyalogtúrát rendezünk Magyarország egykor vasfüggönnyel elzárt területén, a Vendvidéken. A kedvező időjárásra várva, végül december 8-a lett az áhított időpont. Reggel fél nyolckor gyülekezett a közel 50 fős, felső tagozatos csapat, a sok helyen fél lábszárig érő hó miatt emberpróbáló, ám látványosságokkal teli, 17 km-es kiruccanásra.

A szlovén határ melletti Szakonyfalu volt a kiinduló pontunk, és mivel körtúrát terveztünk, oda is értünk vissza. Szakonyfaluban még napjainkban is lehet hallani a szlovén nyelv magyarországi változatát a vendet, hiszen a települést a Rába-völgyi szlovének alapították a 14. században.

Utunk változatos, sokszor fokozottan védett területeken vezetett keresztül, és útközben felkerestük a vasfüggöny idején kinevezett, Magyarország legnyugatibb pontját jelölő faoszlopot is. Az autóbuszhoz kora délután értünk vissza, a hó miatt elázott ruházatunkat átcseréltük szárazra, és a haza felé vezető úton, gitározás-éneklés közben azon tanakodtunk, hogy mi legyen a következő úticélunk.

Kapcsolódó galéria

Körtúra a Vendvidék szívében

Pályázatok