Hála nap a 2.b osztályban

Hála nap a 2.b osztályban

Szeptember 21. a hála világnapja.

„A szőlő isteni növény. A szőlőnek lelke van, szíve van! Ha az emberek is olyan háládatosak volnának, mint a szőlő!”

(kertészeti szakkönyvből)

Nem csak mi emberek lehetünk hálásak egymásnak, a természetnek, hanem a növények is meghálálják a gondolkodást. A szőlő kinek lehet hálás? Ezen a gondolatszálon indultunk útnak, s közben feldolgoztuk a szüret témakörét.

A gyerekek ismeretei bővültek: új szavakat tanultak (csősz, murci), szőlőfürtöket rendeztek növekvő sorrendbe, gondolkodtató matematikai feladatokon keresztül számoltak. Megismerték, a szüretnek milyen „lépései” vannak, mi lesz a szőlőből, megmérték és kóstolták az elkészült mustot. Csoportban és egyedül is dolgoztak. Eljátszották a szőlő dézsmálását a „Lipem, lopom a szőlőt...” népi játékkal. Kézműveskedtek, szőlőfürtöt formáztak galacsinokból. A nap végén hálakört tartottunk:

- Te vagy a szőlőfürt. Kinek vagy hálás?

- A napfénynek, az esőnek – felelték, és sorolták az emberi gondoskodás módját is.

Ezután újabb kör következett:

- Légy önmagad! Most kinek vagy hálás? – Válaszaikban nagyon fontos és okos dolgokat fogalmaztak meg. Hálásak voltak a családjukért, a szeretetükért, amit minden nap kapnak; a bátorításért; a nagymamák segítségéért; a barátokért, akik körül veszik őket; apukáknak és anyukáknak, hogy megszülethettek…

Horváth Tiborné

Kapcsolódó galéria

Hála nap a 2.b osztályban

Pályázatok