Decemberi boldogságórák a 4.a-ban

Decemberi boldogságórák a 4.a-ban

A december a boldogító jócselekedetek hónapja.

Illésné Kun Hajnalka tanítónő beszámolója:

A jó cselekedetek hatása sok területre kiterjed az életünkben: ha segítőkészségünket és együttérzésünket fejezzük ki, kedvezőbben értékeljük azt a személyt, akinek segítő kezet nyújtottunk.

A kutatásokból az is kiderült, hogy a hasznosság érzését is megélhetjük a jócselekedeteken keresztül, illetve akár új identitást is kialakíthatunk a végzett tevékenységek során. Jótettek végzése közben erősebben érezzük, hogy egy közösséghez tartozunk, amelyben függünk egymástól és amelyben szükséges együttműködnünk. Azonban érdemes figyelmet fordítani a változatosságra is ahhoz, hogy a jócselekedetek újra és újra boldogságfokozó élményt okozzanak nekünk.

Sokféle jócselekedet közül válogathatunk, és hasznos lehet ezekre kijelölni egy adott napot, amikor a megszokottól eltérő, tudatos cselekedettel magunkat is kizökkentjük a szokásos körünkből.

A téma feldolgozása így történt nálunk:

  • A decemberi hónap csak töredék volt, az elején sajnos beteg voltam, a vége pedig már a karácsonyi szünet volt. Ennek ellenére a gyerekek bővelkedtek a jótettekben.
  • Leírták , hogy milyen jócselekedeteket terveznek, mit fogadnak meg a közeljövőben. Központjában a család és a barátok voltak. Itt hamar megjelent a mély kötődésük egymáshoz, a szeretetük.
  • Judit néninek üzentünk dallal, verssel, rajzzal, videóval. Jó látni a boldogságot az arcukon, mikor érzik a jócselekedetük súlyát és eredményét. Megbeszéltük: jót tenni jó. Jobb adni, mint kapni.
  • Sokat beszélgettünk a karácsonyvárásról, az ünnep lényegéről, a várakozásról, a hitről, a szeretetről. a SZERETTÜNK HIÁNYÁRÓL  és az előttünk álló szünidőről.
  • Ezek a negyedikes gyerekek már komoly érzéseket tudnak szavakba foglalni, s erről őszintén beszélni. Nagyon meghat minden alkalommal a meleg szívük. Ez a legnagyobb haszna a boldogságóráknak. Egy közösség vagyunk, mely erősen összetartozik jóban, rosszban, mindig együtt…
  • A legnagyobb ajándék az volt számomra, hogy a sajnálatos betegségem után a gyerekek minden erejüket és segítőkészségüket, szeretetüket egyesítve 8 nap alatt csodálatos karácsonyi műsort tanultak meg és adtak elő. Ezt álmomban nem gondoltam volna! S megható volt a szülők odaadó, önzetlen támogatása is, mely példaértékű a saját gyerekeik előtt is! Hálás köszönettel tartozom, s szívmelengető ajándékot kaptam tőlük ezzel karácsonyra.

Nagyon hasznosnak tartom ezt a programot, saját bőrünkön érezzük értelmét.

Kapcsolódó galéria

Decemberi boldogságórák a 4.a-ban

Pályázatok