Decemberi boldogságórák (3.a)

Decemberi boldogságórák (3.a)

A boldogságórák decemberi témája: a boldogító jó cselekedetek.

"A jó cselekedetek, a segítségnyújtás valóban boldogabbá teszi az embereket.

Ha másokon segítünk, látjuk nehézségeit, s sokkal jobban értékeljük azt, amink van, hálásabbnak érezzük magunkat. Ha másoknak vigaszt nyújtunk, elterelődik a figyelmünk saját gondjainkról.

A jó cselekedetek gyakorlása fejleszti az önbizalmat, a hasznosság érzését. Ezek a cselekedetek a hasznosságunkat, értékünket is emelik.

A jó cselekedetekhez nem kell semmi különös. Figyeljünk otthonunkra, munkahelyünkre, arra a közösségre, ahova tartozunk. Ott tegyünk jót, ahol éppen vagyunk!

Ezekkel a gondolatokkal foglalkoztunk december során, de ez határozza meg alapvetően is a viselkedésünket. Sajnos a karanténok miatt kevesebb idő jutott egymásra a tervezettnél. De igyekeztünk minden időt hasznosítani.

  1. Közösen sok kis karácsonyfát rajzolva megalkottunk egy nagy közös karácsonyfát – hangolódva az ünnepre, a közösség erejére alapozva.
  2. Az otthoni karantén időszakban ösztönöztük egymást az otthoni jó cselekedetekre, az apróbb segítségekre a családban.
  3. Közösen megnéztünk egy gyurmamesét: "Jótett helyébe jót várj!" Ezt érzelmeztük, lefordítottuk saját életünkre, s meg is csináltuk gyurmából a szereplőket.
  4. Felolvastam nekik "A befogadott nagypapa" - című mesét. Hosszasan beszélgetünk az örökbefogadásról. Nagyon meglepett a sok információ, amit felsoroltak, s a mély érzelmeik, amiket átadtak a téma során.
  5. Azt a feladatot kapták, hogy minden társuk neve mellé egyetlen pozitív szót írjanak. Ezt összesítettem és ajándékként megkapta mindenki a saját 20 pozitív szavát, amit róla gondolnak a többiek. Hatalmas boldogság volt nézni a ragyogó arcokat, ahogy kiderült számunkra a sok jó, amit róluk gondolnak társaik. Sokan kitették ezt otthon az ágyuk fölé, hogy minden nap lássák.
  6. Rajzoltak meglepit egymásnak, s átadták azt.

A decemberi időszak sajnos nagyon rövidre sikerült a sok betegség miatt. De úgy gondolom, hogy ennek ellenére sok boldog percet okoztak egymásnak, s ez engem is nagyon boldoggá tett!"

Illésné Kun Hajnalka

Kapcsolódó galéria

Decemberi boldogságórák (3.a)

Pályázatok