Az apró örömök hónapja az 1.a-ban

Az apró örömök hónapja az 1.a-ban

A Boldogságóra programban a március az apró örömök hónapja volt.

>>>

Illésné Kun Hajnalka tanítónő beszámolója:

AZ ÖRÖM HATÁSA RÁNK ÉS KÖRNYEZETÜNKRE

Az öröm jótékony hatással van lelki és testi egészségünkre. Megelőzzük a lelki és fizikai problémákat, ha tudatosan figyelünk az örömökre az életünkben. Boldogabbnak, energikusabbnak és kevésbé stresszesnek érezzük magunkat. Erősödik immunrendszerünk, szívünk és keringésünk, csökken a fájdalomérzékenységünk. Személyesen fejlődünk, ha az öröm érzését pozitív értelemben követjük.

HOGYAN NYERJÜK VISSZA AZ ÖRÖMÜNKET?

5 módszer, ami segíthet megtalálni elveszett örömünket:

  1. Tudatos összpontosítás az örömre

Előbb-utóbb újra összerendezhetjük gondolatainkat és érzéseinket. Új pozitív tapasztalatok is formálnak bennünket. Tehát ha az élet örömére és élvezetére összpontosítunk, mindkettő egyre nagyobb teret foglal el az életünkben. Ebbe beletartozik a jelen pillanatban való megélés is, hogy érzékeljük és befogadjuk az örömteli pillanatokat. A nevetés önmagában is pozitív hatással van az örömérzetünkre.

  1. Élj egészségesen!

Ha nem érezzük jól magunkat, az egészséges életmód még fontosabb a jólétünk és az öröm megélése szempontjából. Az étel, amely boldoggá tesz minket, a víz, amely fitten tart minket, és az elegendő alvás erőt ad nekünk, hogy szembe nézzünk a viszontagságokkal. A kellemes környezet és a pozitív információk, amelyeket befogadunk, szintén elősegítik az örömérzetünket.

  1. Ismeretgyűjtés a válsághelyzetek kezeléséről

A válságok tanulást és növekedést is jelentenek. Az életbe vetett hit reményt és magabiztosságot ad. Öröm és bánat ugyanannak az éremnek a két oldala, válság után a fény még jobban ragyoghat. Sötét óráinkban érdemes elgondolkodni azon, hogyan kezeljük a válságokat támogató módon, hogyan értsük meg és ezzel erősíthetjük ellenálló képességünket.

  1. Belső könnyedség kialakítása

A fájdalmas pillanatok mulandóságának ismerete megvigasztalhat bennünket. Ha nem mindig vesszük túl komolyan az életet és magunkat, és ha mindenben meglátjuk a játékos jelleget, az segíthet abban, hogy a nehéz pillanatokban is megőrizzük a humort, és elhatárolódjunk valami kellemetlentől vagy szomorútól.

  1. Merj… több bátorság

Ha nincs önbizalmunk, hogy megtegyünk valamit, akkor korlátozzuk magunkat, és megfosztjuk magunkat az új (örömteli) élmények lehetőségétől. A több bátorság több életörömmel is együtt jár, mindaddig, amíg nem veszélyeztetjük magunkat közben.


Sokféle módon feldolgoztuk ezt a nagyon fontos témát, sok öröm ért minket ebben a hónapban:

1.) Csodálatosan szerepeltek a gyerekek az iskolai és a városi vers- és prózamondó versenyen. Büszkék vagyunk rájuk, s a jó eredmény bizony nagy örömmel töltött el minket.

2.) Sok születésnap volt ebben a hónapban, egymást megköszöntöttük, megajándékoztuk kis rajzzal, sütit ettünk, énekeltünk, ez mind összekovácsolja kis csapatunkat.

3.) Feldolgoztuk Janikoszky Éva: Jó nekem c. elbeszélését.

- Miért jó örömet okozni?

- Te minek örülsz?

- Minek örül anyukád?

Sokat beszélgettünk az egyéni élményekről, az örömszerzésről, annak a hatásáról,…

Csillogtak is a gyerekarcok…

4.) Teljes meglepetésemre az osztály fiúcsapata megköszöntötte rengeteg kedves ajándékkal a lányokat nőnapra, ezzel csodaszép napot okozva nekik. Izgalommal várták a lányokat aznap a fiúk, s jó volt nézni szeretetüket és a figyelmességük eredményét, a sok vidám mosolyt.

5.) Milánka mágneses betűkészletet kapott és picit lehetett tanár bácsi, szavakat tett a táblára, feladatokat adott a társainak, izgatottan tanította kis társait, eközben persze ő is gyakorolt.

6.) Kiemelt ünnepünk március 15. Nagyon sokat foglalkoztunk ezzel a nemzeti ünneppel. Elolvastuk a történetét, színezőt csináltunk. könyvejlzőt készítettünk a Nemzeti dal részletével. Zászlót festettek a gyerekek, melyet kivittünk a Szabadságharc emlékművéhez, ahol elszavaltuk együtt a Nemzeti dalt.

7.) Misa rendkívüli rajztehetség, meglepett minket a teljes abc képes rajzával. Így azt emlékül mindenki megkapta és beragasztotta a füzetébe. Aznap ezen gyakoroltunk, kedves ajándék volt mindenkinek. Igazi örömet okozott nekünk.

8.) Matyi apukája meglepetésképp húsvéti ajándékként egy fantasztikus órát adott nekünk ajándékba, mely során papírszínházzal kápráztatott el minket. Mindannyian hatalmas örömmel hallgattuk csodaszép meséit.

9.) Rengeteg eredményt értek el a gyerekek ebben a hónapban is fociból, táncból, judóból,… Az élményeket mindig meghallgatjuk, s az odavezető útra is kíváncsiak vagyunk, büszkék vagyunk társainkra és hatalmas tapssal jutalmazzuk őket.

10.) Színházban is voltunk, s nagy örömünkre a Misi mókus kalandjainak egy fantasztikus feldolgozását nézhettük meg. Nagyon tetszett a gyerekeknek.

11.) Sok csodaszép rajz született ebben a hónapban is, nagyon tehetségesek ezen a területen, szépen és igényesen alkotnak mindig. Tudatosan keresik környezetünkben a szépet, s szívesen meg is örökítik azokat.

Úgy gondolom, ezek az órák nagyon hasznosak, sok örömet okoznak nekünk, alakítják a közösségünket, s gazdagítják a lelkünket, mindannyian fejlődünk általa.

Kapcsolódó galéria

Az apró örömök hónapja az 1.a-ban

Pályázatok