„Aki megment egy életet, egy egész világot ment meg.”

„Aki megment egy életet, egy egész világot ment meg.”

2024. január 23-án, kedden 11 órakor nyílt meg a jeruzsálemi Yad Vashem Intézet vándorkiállítása, „A Világ Igazai” a Halis István Városi Könyvtárban.  Iskolánk jó kapcsolatot ápol a könyvtárral, így a kiállítás megszervezése közös munka volt.

A Holokauszt Nemzetközi Emléknapjához kapcsoltuk a kiállítás megnyitását, mely 2 hétig lesz látható városunkban.

A megnyitó elején Radics Lili (8.b) Anna Frank naplójából mondott el részleteket, valamint Horváth Zsombor Ferenc (8.a) Haim Hefer gondolatait idézte. Benke Dániel történész-könyvtáros és Budáné Józsa Szilvia tanárnő bevezető gondolatai és köszöntője után beszédet mondott Balogh László polgármester, Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója és Lévai Ibolya, a zsidó hitközség elnöke.

A kiállítás tiszteleg a II. világháború alatt elhunyt 6 millió zsidó áldozat előtt, közülük megközelítőleg másfél millió volt a gyermek. Illetve tisztelgünk azon nem zsidó emberek előtt is, akik a vészkorszak idején kivételes bátorságról tettek tanúságot, amikor ragaszkodtak az alapvető emberi értékekhez és embermentő tevékenységet végeztek. Ők a Világ Igazai.

A 20 paneles kiállítás 13 embermentő történetet mutat be, köztük 1 magyar, Fájó Erzsébet történetét.

„A Világ Igazainak tettei a bizonyíték arra, hogy bármilyen erkölcsi sötétségbe borul is a világ, mindig létezik egy magasabb rendű jóság és emberségesség, amit képviselni lehet. Ennek a ténynek a feltárása, konkrét eseteken, személyeken való bemutatása alkalmas arra, kiemelve az oktatás fontosságát, hogy hitet hozzon létre az emberiségben. Meg tudjuk mutatni, hogy nem csak a romlott emberi természet, az erőszak, a gyűlölet és a gonoszság uralhatja a világot és a benne zajló eseményeket, hanem az emberek dönthetnek úgy is, hogy inkább a jóságot, a könyörületet és az önzetlenséget választják embertársaikkal szemben még akkor is, ha végső esetben, az életükkel kell fizetniük ezért.”

A kiállítás bemutatása után invitáltuk a város iskoláit a kiállításra épülő pedagógiai foglalkozásokra és holokauszt előadásokra, melyekre a kiállítás végéig, február 3-ig lesz lehetőség.

A Holokauszt témája több gyermek- és ifjúsági könyvben is megjelenik. Ezekből a könyvekből állított össze könyvajánlót a Halis István Városi Könyvtár:

Ajánljuk ezeket a könyveket minden tanulónak, akik szeretik az érdekes, izgalmas történeteket, és akiket érdeklel ez a történelmi korszak.


A ZAOL Zala Vármegyei Hírportálon 2024. 01. 23-án megjelent híradás:

Pásztor András: A világ igazai : Kiállítás nyílt a holokauszt emléknapja alkalmából Nagykanizsán

Kapcsolódó galéria

„Aki megment egy életet, egy egész világot ment meg.” A Világ Igazai kiállításmegnyitó

Pályázatok