Határtalanul - 2022/2023

Határtalanul - 2022/2023
Erdély (2023. május 15-19.)

A 7. évfolyamos tanulók a Határtalanul program keretében május 15-től 19-ig Erdélyben jártak. Szeretettel ajánljuk Jánosi Anna Borka és Pálfi Anna 7.a osztályos tanulók élménybeszámolóját:

Az első napon, reggel 5-kor indultunk, a hosszú busz út után először a Király-hágót néztük meg, ahol csatlakozott hozzánk az idegenvezetőnk.
Utána Bánffyhunyadra érkeztünk, ahol megnéztünk egy 13. századi templomot és udvarát.
Onnan Torockóra indultunk, ami az első szálláshelyünk volt.
Miután megvacsoráztunk, elosztottuk a szobákat, nagyon szép és hangulatos kis házakban szálltunk meg.
Másnap reggel korán keltünk, majd miután elkészültünk tettünk egy rövid sétát a faluban.
Majd elbuszoztunk a Tordai-hasadékhoz, ahol túráztunk. Nagyon látványos hely, érdemes megnézni.
Majd következő úticélunk Kolozsvár volt, ahol kívűlről megtekintettük Mátyás király szülőházát, utána pedig bementünk a Szent Mihály templomba. Aztán kaptunk egy kis szabadidőt a városban, majd a főtéren gyülekezetünk, és tovább indultunk a Medve-tóhoz. Az idegenvezető elmondta az érdekes információkat a tavakról, majd a buszunkkal Farkaslakára érkeztünk. Ott két éjszakát töltöttünk. Elfoglaltuk a szobákat, amik nagyon szépek és kényelmesekek voltak.
A harmadik nap a közelben lévő, Tamási Áron sírjához látogattunk, majd onnan ismét egy hosszú út várt ránk. Gyergyószentmiklósra mentünk, ahol egy iskola diákjaival voltak közös programok, és egy focimeccsel várták a fiúkat, amit megnyertünk.
Utána a Békás-szorost néztük meg, egy részét busszal, a másik szakaszt pedig gyalog tettük meg. Nagyon szép látvány volt, az idegenvezető ott is nagyon sok érdekes történetet és információt mesélt.
Onnan továbbmentünk a Gyilkos-tóhoz, ahol egy kis szabadidőt is kaptunk, megnézhettük az árusokat és ehettünk kürtöskalácsot.
Majd Gyergyóalfalura utaztunk, ahol Balázs József festőművésszel beszélgettünk, és megnézhettük az ott található galériát.
Délután még belefért az időbe Korond, ahol vásárolhattunk szuveníreket.
A nap végén visszamentünk Farkaslakára, a szállásunkra.
A negyedik nap reggel Székelyudvarhelyre indultunk, ahol meglátogattuk Orbán Balázs sírját, a Nemzeti Szoborparkot és a Székelykapu Múzeumot is. Nagyon érdemes megnézni, mert nagyon szép volt.
Onnan Segesvár felé vettük az irányt, ahol megemlékeztünk Petőfi Sándor szobránál. Aztán a városban tettünk egy sétát, ahol megnéztük Drakula szülőházát, szobrát, a szép kilátást, majd visszasétáltunk a buszhoz.
Mikor Keresdre értünk, a Bethlen kastélyhoz, egy rövid ismertető után szabadon körülnézhettünk a kastélyban, és udvarán.
A kastély látogatása után Dévára indultunk. Először a gyermekotthonba mentünk, aztán Déva várába sétáltunk fel. A vár nagyon magasan volt, mégis sikerült rekordidő alatt felmenni.
Miután visszaértünk a városba, egy vendéglőben vacsoráztunk, utána pedig elfoglaltuk a szállást.
Az utolsó reggel bepakoltunk a buszba, majd Vajdahunyadra indultunk.
A vár és a kilátás is gyönyörű volt. Kaptunk egy kis szabadidőt, majd visszamentünk a buszhoz.
Arad felé vettük az irányt, ami az utolsó úticélunk volt Erdélyben. Az aradi vértanúk szobrát megnéztük. Elköszöntünk az idegenvezetőnktől, majd egyenesen a határ felé indultunk, este pedig megérkeztünk Nagykanizsára.
Nagyon jól éreztük magunkat ebben az öt napban, de jó volt végre hazajönni.

Kapcsolódó galéria

Határtalanul - 2022/2023

Pályázatok